Als je een fan bent van prachtige, groene en stevige cactussen dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de Vijgcactus, ook wel bekend als Epiphyllum en Orchid Cactus. Met zijn brede, platte bladeren en schitterende bloemen is deze cactus een populaire keuze onder vele plantenliefhebbers. Het goede nieuws is dat de Vijgcactus een relatief makkelijke plant is om te stekken! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om deze leuke hobby zelf te beoefenen, en zorgen we ervoor dat jouw vijgcactus stekken een gegarandeerd succes worden.
Wat heb je nodig om Vijgcactus te stekken?
– Vijgcactus plant: de eerste stap naar succesvol stekken is natuurlijk de juiste plant. Zorg ervoor dat de moederplant gezond is en een goede grootte heeft.
– Schone en scherpe messen: het gebruik van een botte of vuile messen kan de plant beschadigen en de kans op besmetting verhogen.
– Rooting Hormonen: dit stimuleert de groei van nieuwe wortels, en vergroot de overlevingskans van de stek.
– Geschikte potten: gebruik kleine potten met drainage gaten, die lijken op de potten die worden gebruikt als je de Vijgcactus koopt.
– Geschikt substraat: aarde met compost of speciale cactusgrond werkt goed voor de Vijgcactus.
– Water: Geschikt en gefilterd water is het beste voor de Vijgcactus.
Wanneer is het beste moment om Vijgcactus te stekken?
De beste tijd om vijgcactus te stekken is in de lente of in de vroege zomer, als de plant actief aan het groeien is. Vermijd om te stekken als de plant in rust is, zoals in de winter of in de herfst.
Stap-voor-stap gids voor Vijgcactus stekken
Stap 1: Snijd de juiste stekken
Kies een gezonde tak die zo’n 10-15 cm lang is en minimaal 2-3 bladeren heeft. Snijd de tak voorzichtig af met een schone mes.
Stap 2: Laat de stekken drogen
Voordat je de stek in een pot met aarde plaatst, is het belangrijk dat je de stek in de open lucht laat drogen voor zo’n 24 uur. Dit zorgt ervoor dat de stek stolt en de kans op infecties vermindert.
Stap 3: Voeg worteling hormonen toe
Doop de onderkant van de stek lichtjes in een worteling hormonen. Dit stimuleert de groei van de wortel, en helpt de plant zichzelf te voorzien van voedsel.
Stap 4: Plaats de stek in een pot
Maak een ondiepe inkeping in het substraat aarde, en plaats zachtjes de stek hierin. Zorg ervoor dat de stek stevig vastzit en recht omhoog blijft staan, en bedek het met grond.
Stap 5: Geef de stekken water
De nieuwe stek heeft voorzichtig water nodig om te overleven en zichzelf te verankeren. Gebruik een gieter om de stek water te geven, let erop dat je de aarde niet teveel verzadigd.
Stap 6: Zet de stek op een geschikte locatie
Vijgcactussen groeien goed op goed verlichte plaatsen met indirect zonnelicht, dus kies een geschikte locatie voor de stek.
Stap 7: Verzorg de stek op de juiste manier
Vijgcactus stekken hebben de juiste verzorging nodig om te overleven en zich te ontwikkelen. Houd de grond licht vochtig, maar zorg ervoor dat het niet te nat is. Vermijd direct zonlicht om verbranding van de blaadjes te voorkomen. Gebruik in de groeiperiode maandelijks een cactusvoeding om de groei te bevorderen.
1. Hoe lang duurt het voordat de stekken wortels krijgen?
Het duurt ongeveer 2-4 weken voordat de stekken wortels krijgen.
2. Waarom zijn mijn stekken verdorren en dood gegaan?
Dit kan gebeuren als de stekken teveel water krijgen of als ze onvoldoende licht krijgen.
3. Kan ik Vijgcactus stekken op elk moment van het jaar doen?
Nee, de beste tijd om Vijgcactus stekken te kweken is in het voorjaar en de vroege zomer.
4. Kan ik een grotere stek snijden om andere kleine stekken te krijgen?
Ja, dat kan. U kunt een grotere stek snijden om kleinere stekken te krijgen.
5. Wat is de beste manier om worteling hormonen te gebruiken?
Dompel de stek voorzichtig onder in de worteling hormonen en schud overtollig poeder eraf voordat je hem in de pot plaatst.
Geef een reactie