Dieren en planten

Wingerd stekken

Wingerd is een prachtige plant die in veel tuinen voorkomt. Het is een klimplant die voor veel schaduw kan zorgen in de warmere maanden, waardoor het een populaire keuze is onder tuiniers. Het kan echter moeilijk zijn om te weten hoe je wingerd moet stekken om een nieuwe plant te kweken. In dit artikel laten we zien hoe je een nieuw life wingertje kunt kweken uit een bestaande plant.

Wat is stekken?

Stekken is een proces waarbij je een afgesneden deel van een plant in de hoop laat groeien dat het wortels zal ontwikkelen vanuit de stengel of het blad. Dit kan worden gedaan met veel verschillende soorten planten, waarbij het doel is om een exacte kopie van de oorspronkelijke plant te creëren.

Wanneer moet je wingerd stekken?

De beste tijd om wingerd te stekken is tijdens het groeiseizoen, wanneer de plant het actiefst is. Dit betekent dat je het beste kunt stekken in het late voorjaar tot de vroege herfst.

Welke gereedschappen heb je nodig?

Om met succes wingerd te stekken, moet je ervoor zorgen dat je de juiste tools bij de hand hebt. Hieronder zijn de gereedschappen die je nodig hebt:

– Een scherp mes of snoeischaar
– Tuinaarde
– Een pot of container
– Een plastic zak

Hoe stek je wingerd

Nu je weet wat stekken is en wanneer de beste tijd is om wingerd te stekken, is het tijd om te leren hoe je dit moet doen.

1. Snij een tak net onder een blad node – zoek een tak die ongeveer 7,5 tot 12,5 cm lang is en gebruik een scherp mes om hem net onder een blad node af te snijden (waar het blad aan de tak vastzit).

2. Strip de tak van de onderste bladeren – gebruik het mes om de bladeren van de onderste helft van de tak te verwijderen. Zorg ervoor dat je de bladkussentjes langs de tak niet beschadigt.

3. Maak de stekken klaar – dip de onderste van de tak in groeistimulerende hormoon en plaats de onderste 2-3 cm van de stam in water om de stekken klaar te maken.

4. Vul de pot met grond – vul de pot met stekgrond en maak een gat in het midden van de grond.

5. Plant de tak – plaats de stekken in het gat en vul de rest van de pot met grond. Zorg ervoor dat de bodem van de tak bedekt is en druk de grond stevig aan.

6. Bedek de pot – gebruik een plastic zak om de pot te bedekken en zorg ervoor dat de zak niet in contact komt met de tak.

7. Plaats de pot op een warme locatie – plaats de pot op een warme en heldere locatie maar geen direct zonlicht. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, maar niet te veel.

8. Wacht op de wortelgroei – binnen 2 tot 3 weken zou de plant wortels moeten ontwikkelen.

9. Verpot de plant – als de plant eenmaal wortels heeft ontwikkeld, verpot deze dan in een grotere pot.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik wingerd stekken in de winter?

Het wordt niet aanbevolen om wingerd in de winter te stekken omdat het groeiseizoen voorbij is.

2. Hoeveel water moet ik de stekken geven?

De stekken hebben niet veel water nodig, dus zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt.

3. Hoe lang duurt het voordat de stekken wortel schieten?

Het duurt meestal 2-3 weken voordat de stekken wortels hebben ontwikkeld.

4. Kan ik stekken maken van alle soorten wingerd?

Ja, je kunt stekken maken van alle soorten wingerd.

5. Wat moet ik doen als de stekken niet aanslaan?

Als de stekken niet lijken te groeien, probeer dan een andere tak te stekken met meer bladeren.

Conclusie

Het stekken van wingerd kan een eenvoudig proces zijn als je de juiste gereedschappen en kennis hebt. Zorg ervoor dat je je stekbewerkingen in het groeiseizoen uitvoert en volg de stappen in dit artikel om je kans op succes te vergroten. Voel je vrij om te experimenteren en te zien welke technieken het beste werken voor jouw specifieke plant.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *